Ból barków podczas treningu mięśni piersiowych czy naramiennych, jest dość specyficznym zjawiskiem, którego doświadcza wiele osób. Jego przyczyną niestety nie jest solidnie przepracowany plan treningowy, który doprowadza do znacznego palenia mięśniowego trenowanej grupy, a ma podłoże nieco mniej korzystne, powiązane z "brakiem miejsca" w [...]
Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
[...] krzepliwości krwi najważniejszą funkcją pełnioną przez witaminę K2 jest hamowanie kalcyfikacji (wapnienia) tkanek miękkich, szczególnie naczyń krwionośnych. A ponieważ witamina K2 przesuwa depozyty wapnia z tkanek miękkich do kości, dlatego chroni nas jednocześnie przed osteoporozą, czyli utratą masy kostnej. Natomiast fermentowane produkty [...]
Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]
Wapń jest minerałem, którego jest najwięcej, w naszym organizmie. Jest jednym z 24 minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poziom wapnia we krwi, jest bardzo dokładnie kontrolowany tak, że ani zmniejszenie, ani zwiększenie spożycia nie mają wpływu na jego poziom we krwi. Z czym wiąże się zbyt [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] zabraknąć również kolagenu i witaminy C. Dobrym pomysłem jest korzystanie z mieszanek kolagenowych, które uzupełnione są o dodatkowe składniki, jak MSM, kwas hialuronowy, witamina C oraz witamina D3. Obecnie ciężko jest dostarczyć ww. składniki z diety, dlatego stosowanie suplementacji jest często obowiązkowe. 4. Dbaj o postawę ciała Pojęcie [...]
[...] kręgosłupa, oraz wiązało się z 33% niższym ryzykiem osteoporozy. COLLAROSE - Zawiera kolagen i niezbędną do syntezy kolagenu witaminę C Może chronić przed anemią Jak wiadomo witamina C, ma również ogromne znaczenie dla wchłanialności żelaza. Jego niedobór jest szczególnie częsty u kobiet, co wiąże się m.in. z dość częstym występowaniem anemii. [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Wirusy nie są żadnym nowym wynalazkiem. Istniały zawsze — tak samo, jak choroby nowotworowe. Czy możemy jakoś przeciwdziałać infekcjom wirusowym np. układu oddechowego? Tak, a na pewno nie zaszkodzi spróbować. Na zakończenie Wbrew mitom rozsiewanym w Internecie przez „szamanów XXI wieku”, nie udowodniono, by jakikolwiek potencjał antywirusowy [...]
Spekulacje na temat ochronnego działania witaminy D przeciwko koronawirusowi nieustannie toczą się wśród lekarzy i badaczy. Skoro witamina D wzmacnia naszą odporność i chroni przed wieloma infekcjami, dlaczego nie miałaby chronić nas przed Covid-19? Podsumowanie Badanie to dostarcza istotnych informacji związanych z zakażeniami koronawirusem i [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
Nawracające afty to powszechna na całym świecie choroba jamy ustnej. Z dyskomfortem tym zmagać się może nawet 2,5 miliarda ludzi, a pamiętać należy, że schorzenie to utrudnia mowę, konsumpcję pokarmów, czy utrzymywanie codziennej higieny. Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element walki z aftami, a przykładem na to są powiązania pomiędzy [...]
[...] Zostało ono opublikowane w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Jak to działa? W 2019 roku włoscy neurolodzy opublikowali artykuł w Nutrients o tym, jak witamina B3 może chronić mózg i komórki nerwowe przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba Alzheimera, Huntingtona i Parkinsona. Według Włochów ważnym mechanizmem jest [...]
[...] naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To właśnie z tego powodu, wegetarianie, ale przede wszystkim weganie, [...]
[...] budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek nerwowych). Właściwości kościotwórcze wapnia i magnezu dopełnia witamina D, natomiast kształtowanie jakości skóry wraz z cynkiem [...]
[...] suplementów po żywność funkcjonalną, co zwiększa ich dostępność i ułatwia regularne stosowanie. Microbiome 12+ zawiera 12 szczepów bakterii kwasu mlekowego i jest wzbogacony witaminami z grupy B oraz witaminą C. Zalecany w okresie grypowym i po antybiotykoterapii, wpływa korzystnie na metabolizm substancji odżywczych i układ odpornościowy. Easy [...]